ဆံပင္ကၽြတ္ျခင္း ေလ်ာ့နည္းၿပီး ထိပ္ေျပာင္ျခင္း ကင္းေစရန္




 ဆံပင္ေတြ ကၽြတ္လို႔ ထိပ္ေျပာင္လာမွာ စိုးရိမ္ေနၿပီလား။ မစိုးရိမ္ပါနဲ႔။ ၁၀ ရက္အတြင္း အမ်ဳိးသားေတြ ဆံပင္ကၽြတ္တာ၊ ဆံပင္ပါးတာေတြ သိသိသာသာ ထူးျခားလာဖို႔ လုပ္ေဆာင္ႏုိင္တာေတြ ရွိေနပါတယ္။


ဆံပင္ကၽြတ္ေစေသာ အေၾကာင္းရင္း
အမ်ဳိးသားေတြမွာ ဆံပင္ကၽြတ္ေစတဲ့ အေၾကာင္းေတြက ဗီတာမင္ခ်ဳိ႕တဲ့တာကေန ေဟာ္မုန္းအေျပာင္းအလဲ
ျဖစ္တာေတြအထိ ပါဝင္ပါတယ္။ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားတာ၊ အိပ္ေရးပ်က္တာ၊ ေဆးလိပ္ေသာက္ သံုးတာ၊ သိုင္း႐ြိဳက္ဂလင္း ျပႆနာနဲ႔ အသက္ႀကီးလာတာစတဲ့ အခ်က္ေတြ ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။ တခ်ဳိ႕ဆံပင္ျပဳလုပ္တဲ့ အလွ ကုန္ေတြ၊ ဆံပင္ကို ေနာက္လွန္ဖီးတဲ့အခါ အတင္းဆြဲၿပီးတာမ်ဳိးေတြကလည္း အမ်ဳိးသားေတြ ဆံပင္ကၽြတ္ေစတဲ့ အေၾကာင္း တစ္ရပ္ပါ။



အိပ္ပ်က္မ်ားျခင္းႏွင့္ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားျခင္း
အရင္က ဆံပင္မကၽြတ္ဖူးဘဲ အခုမွ ဆံပင္ စကၽြတ္တာဆုိရင္ ေနထိုင္မႈပံုစံကို ျပန္လည္သံုးသပ္ဖုိ႔ လိုပါတယ္။ အိပ္ပ်က္မ်ားတာ၊ စိတ္ဖိစီးမႈ မ်ားတာေတြက ဆံပင္ကၽြတ္ေစပါတယ္။ အလုပ္မလုပ္ခင္နဲ႔ ညအိပ္ရာဝင္ခါနီးမွာ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ တရားထုိင္ေပးတာက အလုပ္လုပ္ရာမွာ စိတ္ဖိစီးမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး ညဘက္မွာ
ႏွစ္ႏွစ္ၿခိဳက္ၿခိဳက္ အိပ္ေပ်ာ္ေစပါတယ္။ အိပ္စက္တဲ့အခန္းက တိတ္ဆိတ္ ေအးခ်မ္းၿပီး အလင္းေရာင္ ခပ္မွိန္မွိန္သာ ရွိသင့္ပါတယ္။ အိပ္မေပ်ာ္ခင္အခ်ိန္မွာ မ်က္လံုးကို စံုမွိတ္ၿပီး ဝင္သက္ထြက္သက္ေလ႐ွဴ႐ိႈက္
မႈကုိ အာ႐ံုစိုက္ထားသင့္ပါ တယ္။

အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္း
အိပ္ေရး ဝဝ အိပ္စက္ေပမယ့္ ဆံပင္ကၽြတ္ ေနတယ္ဆုိရင္ေတာ့ အစားအေသာက္ေတြေၾကာင့္ ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။ အမ်ဳိးသားေတြမွာ သံဓာတ္၊ ပ႐ိုတင္း၊ အိုမီဂါ-၃ စတာေတြ ခ်ဳိ႕တဲ့ရင္လည္း ဆံပင္ကၽြတ္တတ္ပါတယ္။ အဲ့ဒီအာဟာရ ဓာတ္ေတြက ဦးေရျပားမွာရွိတဲ့ ဆံျခည္မွ်င္အိတ္ေတြကို က်န္းမာေစလို႔ ဆံပင္ကၽြတ္တာကို ကာကြယ္ႏုိင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဆံပင္ျပတ္တာ မျဖစ္ေစဘဲ ဆံသား သန္စြမ္းေစပါတယ္။

ဆံသားက်န္းမာေစေသာ အေျခခံအစာ

- တစ္ေန႔ကို သစ္သီး ၂-၄ ႀကိမ္ စားေပးပါ။

- ပ႐ိုတင္းဓာတ္ လံုေလာက္ေစဖုိ႔ အသား၊ ငါးကုိ ၂-၃ ႀကိမ္ စားေပးပါ။

- ႏုိ႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း ဒါမွမဟုတ္ ပဲအမ်ဳိး မ်ဳိးကုိ ၄-၅ ႀကိမ္ စားပါ။

- အိုမီဂါ-၃ ႂကြယ္ဝတဲ့ ဥအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ အေစ့အဆန္၊ အဆီမ်ားတဲ့ငါးေတြ စားပါ။

- ေန႔စဥ္ အစားအစာတစ္မ်ဳိးတည္း စားတာမ်ဳိး မဟုတ္ဘဲ တစ္ေန႔ တစ္မ်ဳိး မတူ ေအာင္စားပါ။

- လိုအပ္ပါက ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္မ်ဳိး စံုပါတဲ့ အားေဆး ျဖည့္စြက္ပါ။


ဆံပင္အားျဖည့္ေပးေသာ အစာငါးအမ်ဳိးမ်ဳိး
ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ ဆာဒင္းငါး၊ ေရခ်ဳိ ငါး စတဲ့ငါးေတြကေန ပ႐ိုတင္း၊ ဗီတာမင္ D၊ အိုမီဂါ-၃ တို႔ကို ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ အိုမီ ဂါ-၃ကို ခႏၶာကိုယ္က မထုတ္လုပ္ႏုိင္တာေၾကာင့္ ျပင္ပမွ စားသံုးေပးဖုိ႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ဆံပင္မွာ အိုမီဂါ-၃ အဆီ ၃ ရာ ခိုင္ႏႈန္း ေတြ႕ရၿပီး ဦးေရျပား၊ အေရျပား ေတြမွာလည္း ေတြ႕ရပါတယ္။


သီးႏွံမ်ား
ေထာပတ္သီး၊ ေရႊဖ႐ံုေစ့၊ ဝက္သစ္ ခ်သီးေတြထဲမွာ အိုမီဂါ-၃ အဆီေတြပါ ဝင္လို႔ ငါးမႀကိဳက္တဲ့သူေတြ အေနနဲ႔ အဆီဓာတ္ရေအာင္ စားသင့္ပါတယ္။ အဲ့ဒီ အသီးေတြကေန ဇင့္ဓာတ္လည္း ရရွိႏုိင္တာေၾကာင့္ ဆံပင္ကၽြတ္တာ ကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။



ကမာေကာင္
ကမာေကာင္မွာ ဇင့္၊ သံဓာတ္၊ ပ႐ို တင္းစတာေတြ ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ကမာေကာင္ ေျခာက္ေကာင္ စားတာက တစ္ေန႔လုိအပ္တဲ့ ဇင့္ပမာဏရဲ႕ ၂၂ ရာ ခိုင္ႏႈန္း၊ တစ္ေန႔လိုအပ္တဲ့ ဇင့္ပမာဏရဲ႕ ၃၃ ရာခိုင္ႏႈန္းနဲ႔ ပ႐ိုတင္း ၈ ဂရမ္ ရရွိပါ တယ္။



ကန္စြန္းဥႏွင့္ မုန္လာဥ

ကန္စြန္းဥနဲ႔ မုန္လာဥေတြမွာ ဗီတာမင္ A ပါဝင္ၿပီး ဦးေရျပားက်န္းမာေရးအတြက္ မ်ားစြာ အေထာက္အ ကူျပဳပါတယ္။ ဗီတာမင္ A ခ်ဳိ႕တဲ့ပါက ဦးေရျပားမွာ ေဗာက္ထတာကို ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဥအမ်ဳိးမ်ဳိး  ပ႐ိုတင္း၊ ဇင့္၊ ဆီလီနီယမ္၊ ဆာလဖာနဲ႔ သံဓာတ္ေတြပါဝင္ပါတယ္။ ေသြးဆံုးခါနီး အမ်ဳိးသမီးေတြ သံဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့ တာက ဆံပင္ကၽြတ္ေစတဲ့ အဓိက အေၾကာင္းရင္းပါ။ အမ်ဳိးသားေတြမွာလည္း ဒီဓာတ္ေတြ ျပည့္ဝေနပါက ဆံပင္ကၽြတ္တာ ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။


အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား
အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကေန သံဓာတ္ကို ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ အဆီေတြကို ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး ခႏၶာကုိယ္အေလးခ်ိန္ မတက္ေအာင္ ထိန္းေပးပါတယ္။


ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း
ေဆးလိပ္ေသာက္တာက အမ်ဳိးသားေတြမွာ ဆံပင္ကၽြတ္ၿပီး ထိပ္ေျပာင္တာကို ျဖစ္ေစတယ္လို႔ အေမရိကန္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ေဆးပညာတကၠသိုလ္မွ ေလ့လာေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ ဆရာဝန္ၫႊန္ၾကားတဲ့ ေဆးတခ်ဳိ႕ကလည္း ဆံပင္ကၽြတ္တာကို ေဘးထြက္ဆုိးက်ဳိးအျဖစ္ ခံစားရႏုိင္ပါတယ္။ အဲ့ဒီလိုျဖစ္ခဲ့ရင္ ဆရာဝန္နဲ႔ ျပန္လည္ေျပာျပ တုိင္ပင္ဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။

အလင္း(ေဆးဝါး)

Good Health Journal